
Czym jest zrównoważone rolnictwo?
Zasady zrównoważonego rozwoju mają zastosowanie również w przypadku zrównoważonego rolnictwa: opłacalność, akceptowalność społeczna i ekologia. ...
W ciągu ostatniego stulecia rolnictwo znacznie się zmieniło, zarówno pod względem stosowanych praktyk, jak i liczby osób zatrudnionych w tym sektorze. Dzięki postępowi technologicznemu niewielka grupa ludzi zapewnia obecnie bezpieczeństwo żywnościowe całego kraju. Ta zmiana miała czasami negatywne skutki dla ekosystemu. Jednak około czterdzieści lat temu koncepcja zrównoważonego rozwoju rozprzestrzeniła się na sektor rolniczy. W odpowiedzi na skutki coraz intensywniejszej działalności rolniczej produkcja nie ma już wyłącznie charakteru ekonomicznego, ale także społeczny i środowiskowy. Rolnictwo staje się zrównoważone, ale jakie są podstawy tego sposobu produkcji?
Najbardziej powszechna definicja pojęcia zrównoważonego rolnictwa pochodzi od Organizacji Narodów Zjednoczonych (ONZ) i Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Jest to metoda produkcji oparta na trzech fundamentalnych filarach zrównoważonego rozwoju:
Takie podejście do produkcji jest zrównoważone i może być przekazywane przyszłym pokoleniom.
Wyzwania związane ze zrównoważonym rolnictwem można podzielić na trzy obszary: ekonomiczny, środowiskowy i społeczny. Aby zapewnić wyżywienie stale rosnącej populacji, należy produkować wystarczające ilości żywności, przy jednoczesnym poszanowaniu środowiska i uwzględnieniu lokalnych uwarunkowań, co pozwoli zapewnić zrównoważony rozwój w perspektywie długoterminowej. Wyzwanie polega na tym, że te trzy podstawowe zasady są czasami sprzeczne. Stąd potrzeba globalnego myślenia o systemie w dłuższej perspektywie czasowej. Wkraczając na ścieżkę zrównoważonego rolnictwa, należy zasadniczo unikać celów krótkoterminowych. .
Celem FAO jest wyeliminowanie głodu na świecie do 2030 roku. Jednak w raporcie dotyczącym globalnego kryzysu żywnościowego z 2023 r. oszacowano, że w 2022 r. ponad 250 mln osób nadal doświadczało poważnego braku bezpieczeństwa żywnościowego. Według raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych z 2021 r. w 2019 r. głód dotknął 735 milionów ludzi. Istnieje wiele przyczyn takiego stanu rzeczy, między innymi konflikty, kryzysy gospodarcze i ekstremalne warunki pogodowe. Pojęcie jakości, nieodłącznie związane z aspektami środowiskowymi i społecznymi, jest ściśle powiązane z pojęciem ilości, tj. plonami rolnymi, bez których producent nie mógłby przetrwać, a ludność nie miałaby się czym wyżywić.
Rolnictwo intensywne, rolnictwo ekologiczne, rolnictwo zrównoważone, rolnictwo konserwujące, permakultura i rolnictwo rodzinne to terminy używane w odniesieniu do metod produkcji rolnej. Ale która metoda jest najbardziej zrównoważona? Która metoda powoduje najmniejsze emisje gazów cieplarnianych? Która jest najbardziej opłacalna? Która z nich jest najzdrowsza? Nie ma prostych odpowiedzi, ponieważ w ramach każdej metody występują duże różnice w systemach produkcji. Istnieje jednak, kilka uniwersalnych technik, które mają na celu kształtowanie najbardziej zrównoważonego ekosystemu rolnego .
FAO proponuje wskaźnik zrównoważonego rolnictwa. Bazuje on na odsetku gospodarstw rolnych prowadzących zrównoważoną działalność w danym obszarze (wskaźnik celów zrównoważonego rozwoju (SDG)). Wśród kryteriów wskaźnika, w ramach trzech głównych filarów zrównoważonego rolnictwa, znajdują się:
Metoda obliczeniowa jest stosowana na całym świecie.
Dział badań i analiz grupy Economist proponuje wskaźnik: FSI (wskaźnik zrównoważonego rozwoju żywności). Opiera się na 38 wskaźnikach i 95 indywidualnych miernikach. Podzielono je na trzy kategorie: marnotrawstwo żywności i wody, zrównoważone metody rolnicze oraz zarządzanie kwestiami przemysłowymi. Jeśli chodzi o zrównoważony rozwój rolnictwa, przykładowe wskaźniki to: wpływ na środowisko nawozów i środków chemicznych, odsetek gruntów uprawianych metodami ekologicznymi, odsetek gruntów rolnych będących własnością rolników, jakość produktów, pogłowie zwierząt, dywersyfikacja upraw, różnorodność biologiczna, emisje gazów pochodzenia rolniczego, dostosowanie do zmian klimatu itp.
Krajami o najlepszych wskaźnikach w 2024 r. są Finlandia, Estonia, Austria i Tanzania.
Zaangażowanie się w zrównoważone rolnictwo często wiąże się z nowymi technikami i uprawami, które niekoniecznie są częścią lokalnych programów szkoleniowych lub metod pracy. Często wymaga to zmiany praktyk, a nawet całkowitej zmiany modelu działania gospodarstwa. Szkolenia i wsparcie finansowe są niezbędne do wdrożenia tych zmian. Na to poważne wyzwanie polityka rolna odpowiada konkretnymi programami wsparcia. Od 2005 r. Unia Europejska zapewnia wsparcie finansowe wszystkim rolnikom, którzy spełniają określone wymogi środowiskowe, takie jak magazynowanie węgla w glebie, gospodarka wodna, ochrona gleby i zapobieganie degradacji siedlisk naturalnych. Od 2013 r., 30% pomocy jest uzależnione od przestrzegania praktyk rolniczych, takich jak zachowanie trwałych użytków zielonych, dywersyfikacja upraw i ochrona obszarów ekologicznych. W 2023 r. europejska WPR (wspólna polityka rolna) wprowadziła programy ekologiczne, w ramach których im bardziej przyjazne dla środowiska są praktyki stosowane w gospodarstwie, tym wyższe są korzyści finansowe.
Fenomenalny wzrost wydajności rolnictwa w XXI wieku nie byłby możliwy bez rozwoju maszyn, genetycznie ulepszonych upraw i stosowania środków chemicznych. Oprócz ogromnego wzrostu wydajności, te innowacje technologiczne znacznie poprawiły warunki pracy. Obecnie są one coraz częściej wykorzystywane do rozwijania zrównoważonego rolnictwa, w celu ochrony zasobów naturalnych. Celem jest ograniczenie nakładów, bardziej efektywne zarządzanie zadaniami i zasobami oraz wdrożenie globalnej strategii rolniczej itp. Dane dotyczące gospodarstw rolnych stają się nieocenionym źródłem informacji, służącym poprawie wyników w trzech filarach zrównoważonego rolnictwa.
Konsumenci odgrywają kluczową rolę w promowaniu zrównoważonych metod uprawy. Będąc bardziej świadomymi konsekwencji swoich zakupów i szukając pewności, mogą oni decydować się na „zrównoważone” zakupy, na przykład produkty przyjazne dla środowiska, żywność w mniejszych opakowaniach, kupować mniej, za to produkty lepszej jakości, wybierać lokalne i sezonowe produkty oraz kupować bezpośrednio od producenta.
Gospodarka odpadami staje się również kluczową kwestią zrównoważonego rozwoju dla konsumentów i branży gastronomicznej. Każdego roku na całym świecie marnuje się prawie 570 milionów ton żywności, co stanowi prawie 61% wszystkich odpadów spożywczych. Aby ograniczyć ilość odpadów, należy skupić się na ich źródle: nadmiernych zakupach i złym planowaniu.
Źródła:

Zasady zrównoważonego rozwoju mają zastosowanie również w przypadku zrównoważonego rolnictwa: opłacalność, akceptowalność społeczna i ekologia. ...

Zrównoważone rolnictwo opiera się na czterech kryteriach: ekonomicznym, ekologicznym, społecznym i regionalnym. Wyzwania dotyczą tych kryteriów. ...

Wydajność gospodarstwa rolnego często oblicza się w kategoriach zysku, tzn. aby odnieść sukces, gospodarstwo musi być rentowne. Jednakże w kontekście zrównoważonej produkcji należy wziąć pod uwagę rów...