Wyzwania gospodarcze, społeczne, ekologiczne i regionalne związane ze zrównoważonym rolnictwem

woman working in a field checking food production practices

Zrównoważone rolnictwo opiera się na czterech kryteriach: ekonomicznym, ekologicznym, społecznym i regionalnym. Wyzwania dotyczą tych kryteriów.

Wyzwania gospodarcze, społeczne, ekologiczne i regionalne związane ze zrównoważonym rolnictwem

Zrównoważone rolnictwo jest uważane za jedno z rozwiązań obecnych i przyszłych globalnych wyzwań. Mówi się, że przyczynia się to do zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych i globalnego ocieplenia. Może chronić środowisko i zapewnić godziwe dochody rolnikom stosującym zrównoważone metody uprawy. Może to również pomóc w odbudowie więzi między różnymi obszarami geograficznymi, zwłaszcza między miastami a wsiami, które osłabły w ciągu ostatnich 50 lat. Wykorzystuje różne techniki i systemy oparte na tzw. zrównoważonej produkcji, chroniącej zasoby naturalne i przyszłość kolejnych pokoleń. Spełnia kryteria ekonomiczne, ekologiczne i społeczne. Jakie są wyzwania związane z tego typu produkcją? 

Zrównoważona produkcja oznacza ilość i jakość 

Głównym wyzwaniem dla każdej metody rolniczej jest zaspokojenie globalnego zapotrzebowania na żywność poprzez zagwarantowanie wystarczających plonów. Jest to znane jako bezpieczeństwo żywnościowe. Rolnictwo musi być w stanie wyżywić rosnącą populację, ale nie za pomocą dowolnych praktyk rolniczych. Aby rolnictwo mogło być uznane za zrównoważone, gospodarstwa rolne muszą być w stanie produkować duże ilości i osiągać zyski, spełniając jednocześnie wymagania jakościowe związane z kryteriami ekologicznymi i społecznymi.


Konieczna jest również produkcja na dużą skalę, ponieważ obecnie pojawiają się nowe zastosowania dla upraw, zwłaszcza związane z energią. Potencjalne uprawy roślin na cele spożywcze stają się źródłem energii, które mają również ogromne znaczenie dla przyszłości jako zamiennik paliw kopalnych, które są szkodliwe dla środowiska. 

Zrównoważone rolnictwo, przyjazne dla środowiska

Aby system był zrównoważony, musi przetrwać próbę czasu. Aby przetrwać próbę czasu, należy utrzymać warunki umożliwiające jego funkcjonowanie. W tym względzie równowaga systemu ma zasadnicze znaczenie. Zrównoważone rolnictwo musi dążyć do utrzymania lub wzbogacenia zasobów, na których się opiera: różnorodności biologicznej, gleby, wody, jakości powietrza itp. Musi również przyczyniać się do ograniczenia globalnego ocieplenia. W praktyce, zrównoważone praktyki rolnicze mają na celu: 

  • ograniczenie zużycie środków produkcji (nawozów, środków chemicznych, pestycydów itp.), aby uniknąć wymywania i ewentualnego zanieczyszczenia środowiska, 
  • stosowanie naturalnych produktów i alternatywnych rozwiązań do biologicznej ochrony roślin,
  • ograniczenie uprawy gleby i uprawianie roślin okrywowych, aby ograniczyć erozję i przyspieszyć wiązanie węgla w glebie,
  • odtwarzanie żywopłotów, aby zwiększyć różnorodność biologiczną
onion crop with hedges in background for sustainable agriculture
sustainable onion crop with hedges in background, Germany

Czynniki społeczne i ekonomiczne: poprawa warunków pracy i dochodów rolników

Według ONZ (Organizacji Narodów Zjednoczonych) siła robocza w rolnictwie generuje ponad 3600 miliardów dolarów wartości dodanej. To wzrost wartości ekonomicznej o 78% w stosunku do początku XXI wieku. Jednak liczba osób zatrudnionych w rolnictwie spadła o 16%. Odsetek ten jest jeszcze wyższy w rozwiniętych gospodarkach rynkowych, a odnowa pokoleniowa jest bardzo aktualnym zagadnieniem w tym sektorze. Wynagrodzenia pracowników rolnych i trudne warunki pracy stanowią sedno problemu. Wyzwaniem dla zrównoważonego rolnictwa w przyszłości jest zapewnienie godziwych warunków życia i pracy pracownikom rolnym. Mechanizacja, wyeliminowanie pośredników, wspieranie polityki rządowej w zakresie ustalania sprawiedliwych cen oraz stosowanie metod organizacji zbiorowej, takich jak spółdzielnie maszynowe itp., mogą przyczynić się do rozwiązania tego problemu. 

Promowanie zrównoważonego rolnictwa poprzez edukację w celu nawiązania kontaktów z lokalnymi społecznościami                                                                     

Kolejnym wyzwaniem w zakresie zrównoważonego rolnictwa jest odtworzenie więzi między lokalnymi społecznościami poprzez zbliżenie konsumentów i producentów. Celem jest oczywiście powrót do zdrowej, lokalnej żywności, aby spożywać lepsze produkty: lokalne, sezonowe produkty po uczciwej cenie dla osób zaangażowanych w ich produkcję. Powstają więzi społeczne i wysokiej jakości lokalne miejsca pracy, a zdrowsza żywność staje się bardziej dostępna, dzięki rewitalizacji środowiska wiejskiego i zbliżeniu miast i wsi. Na tego typu projekty, które często są realizowane wspólnie przez podmioty z sektora rolnego, można uzyskać finansowanie publiczne.
Wszelkie inicjatywy edukacyjne, które umożliwiają komunikację między różnymi zainteresowanymi stronami, są mile widziane, ponieważ pomagają rozwijać ten istotny aspekt zrównoważonego rolnictwa. 

Źródła:

https://news.un.org/fr/story/2022/12/1130532

https://www.avise.org/developper-mon-activite/agriculture-durable?nid=95

https://chambres-agriculture.fr/fileadmin/user_upload/National/002_inst-site-chambres/pages/exploitation_agri/Filieres_territorialises_proposition_chambres-agriculture.pdf

bonding with local communities for sustainable agriculture