
Zrównoważone rolnictwo musi produkować bez wpływu na zasoby naturalne. Aby zastosować tę podstawową zasadę, należy przeanalizować wpływ działalności rolniczej na poszczególne zasoby naturalne w gospodarstwie. Jakie zasady sprawiają, że gospodarstwo rolne jest bardziej zrównoważone?
Zarządzanie zasobami wody w zrównoważonym rolnictwie
Główną przyczyną złej jakości wody jest zasolenie lub zanieczyszczenie wód powierzchniowych i gleby, zazwyczaj przez azotany, środki ochrony roślin i selen. Kilka prostych zasad może pomóc w ochronie zasobów wodnych wykorzystywanych w rolnictwie:
- znajdź sposoby na oszczędzanie i magazynowanie wody,
- wybieraj rośliny, gatunki lub odmiany odporne na suszę, pasożyty i sól,
- używaj inteligentnych systemów do nawadniania i opryskiwania środkami ochrony roślin (rolnictwo precyzyjne), które mogą kontrolować ilość wody i środków zgodnie z wymaganiami,
- zastanów się nad metodami uprawy gleby, które mogą ograniczyć straty wody,
- zintegruj ugory lub agroleśnictwo z gospodarstwem.
Ochrona gleby: walka z erozją poprzez ograniczenie uprawy gleby
Według FAO erozja jest jednym z 10 największych zagrożeń dla gleby. Może być wywołana przez wodę lub wiatr. W Europie erozja wodna dotyka obszar o powierzchni 1,3 mln km², czyli jedną czwartą europejskich gleb. Najbardziej dotknięte tym problemem są Słowacja, Włochy, Dania i Czechy. Jedna piąta gleb europejskich jest podatna na erozję wietrzną, szczególnie w Danii, Hiszpanii, Grecji, na Cyprze, w Rumunii i we Francji.
Zasady zrównoważonego rolnictwa, które pomagają chronić glebę przed erozją, obejmują ograniczenie uprawy gleby, zarządzanie nawadnianiem w celu ograniczenia spływania wody, uprawę i utrzymywanie roślin okrywowych oraz poprawę jakości gleby.
Powietrze: zasób często pomijany w rolnictwie
Zanieczyszczenie powietrza może być spowodowane spalaniem odpadów rolniczych i substancjami chemicznymi, takimi jak środki ochrony roślin, które pozostają w powietrzu, tlenki azotu pochodzące z nawożenia azotem oraz metan wytwarzany przez zwierzęta hodowlane, który zwiększa emisję gazów cieplarnianych. Jednak rolnictwo jest również doskonałym sposobem magazynowania węgla, zwłaszcza na użytkach zielonych, gdzie wypasane są krowy.
Aby w sposób zrównoważony poprawić jakość powietrza za pomocą praktyk rolniczych, rolnicy mogą: zmienić paszę dla bydła, mieszać resztki i nawozy organiczne z glebą, ograniczyć uprawę gleby, sadzić żywopłoty, uprawiać rośliny okrywowe i pasy trawy itp.
Jakie zasady związane z energią sprawiają, że rolnictwo jest bardziej zrównoważone?
Rolnictwo w dużym stopniu opiera się na źródłach energii bazujących na węglu, takich jak ropa naftowa. W 2021 r. zużycie energii w sektorze rolnym i leśnym w Europie wyniosło ponad 28 mln ton ropy naftowej, co stanowi 3% całkowitego zużycia energii w Europie.
W zrównoważonym rolnictwie należy ograniczyć zależność od energii pochodzącej z węgla poprzez wykorzystanie na przykład więcej siły roboczej, jeśli jest to ekonomicznie możliwe, lub zasobów odnawialnych. Rolnictwo jest niezrównanym źródłem wszelkiego rodzaju energii naturalnej: biopaliw, agrowoltaiki, metanu, zielonego gazu itp. Rozwój tych działań w sposób zrównoważony jest również skutecznym podejściem w ramach zrównoważonego rolnictwa.
Źródła:
https://sarep.ucdavis.edu/sustainable-ag#:~:text=Sustainable+agriculture+presents+an+opportunity,healthy+economies+in+rural+communities.
https://agenceurope.eu/fr/bulletin/article/13304/36
https://revue-sesame-inrae.fr/la-vache-et-le-pot-dechappement/#:~:text=Une+vache+produirait+entre+70,d'eq+CO2+par+an.
https://www.notre-environnement.gouv.fr/themes/biodiversite/les-sols-et-sous-sols/article/l-erosion-des-sols-en-europe
https://www.fao.org/about/meetings/soil-erosion-symposium/key-messages/fr/