Nasze porady dotyczące wartości odżywczej bel okrągłych

Le bon moment de faucher

Koszenie trawy w najlepszy możliwy sposób i uzyskanie najwyższej możliwej wartości odżywczej. O takie wartości odżywcze dba kosiarka, przetrząsacz i prasa zwijająca. Dwa czynniki odgrywają decydującą rolę: zawartość białka i energii.

 "Przede wszystkim należy upewnić się, że trawa nie zaczyna się kłosić. W przeciwnym razie udział źdźbeł stanie się zbyt wysoki, kosztem energii (MJ NEL) i zawartości białka", wyjaśnia Gerard Abbink z Groeikracht B.V. "Jeśli chcesz, aby trawa była odpowiednio sprasowana, upewnij się, że kosisz ją, zanim zacznie się kłosić. Gdy dni stają się dłuższe, trawa szybko się rozwija. Od połowy kwietnia do połowy sierpnia dzień trwa około 14 godzin. Wcześniej, często przy pierwszym koszeniu lub koszeniu jesiennym, trawa nadal będzie miała wysoki udział liści, dzięki czemu rośliny te będą bardziej strawne, a tym samym bardziej pożywne.

Temperatura wpływa na czas koszenia

Ze względu na pogodę, pierwsze koszenie może często zostać przełożone. Jeśli nie ma jeszcze wystarczającej ilości trawy, przełożenie koszenia o tydzień nie stanowi problemu.

"Ale kiedy dni zaczynają się wydłużać, nie ma sensu dłużej czekać", mówi Abbink. "Zawsze zalecam koszenie co cztery tygodnie po pierwszym koszeniu, niezależnie od ilości paszy. Czasami jest to sprzeczne z pomysłem rolnika lub usługodawcy, ale lepiej jest kosić w krótkich odstępach czasu niż długo czekać na większą masę".

Prasowanie tak szybko, jak to możliwe

Czas pomiędzy koszeniem a prasowaniem ma ogromne znaczenie pod względem energetycznym.

"Gdy trawa zostanie skoszona i wysuszona do 30-50% suchej masy, należy ją jak najszybciej sprasować. W ten sposób straty zostaną ograniczone do minimum. W rzeczywistości, według jednego z badań, skoszona trawa traci 0,0069 MJ NEL na godzinę[1]. Tak więc z pewnością tracisz pewne wartości odżywcze między koszeniem a prasowaniem. Ale jeśli poczekasz trzy dni z prasowaniem zamiast dwóch, stracisz 0,16 MJ NEL. Należy pamiętać, że krowa produkująca 30 kg mleka potrzebuje około 131,1 MJ NEL. Z tej sumy 94,53 jest wykorzystywane do produkcji mleka. Każda dodatkowa godzina spędzona na oczekiwaniu na prasowanie i zakiszanie może skutkować stratą około 700 g produkcji. Ogólnie rzecz biorąc, trawa potrzebuje około 48 godzin, aby osiągnąć 40% suchej masy. Tak więc dodatkowy dzień oczekiwania na 50% suchej masy będzie kosztował zbyt wiele".

Wpływ odpowiedniej metody konserwacji na paszę

Groeikracht przeprowadził niedawno badanie mające na celu zmierzenie wpływu metody przechowywania na straty paszy.

"Jeśli trawa jest przechowywana w silosie pryzmowym, do momentu zamknięcia silosu będzie tracić suchą masę. Nie da się tego uniknąć. Dlatego ważne jest, aby przykryć go tak szybko, jak to możliwe. W związku z tym najlepiej jest zbelować trawę. Pozwoli to zminimalizować straty. Należy to również zrobić szybko, ponieważ nasze badania wykazały, że dłuższe oczekiwanie na belowanie znacząco wpływa na procent suchej masy. Każda godzina oczekiwania powoduje utratę 1,5% suchej masy".

 

[1] https://academic.oup.com/tas/article/3/3/969/5523116?login=true

[2] https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/1745039X.2020.1854595

[3] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S026322412030419X

[4] https://www.eurofins-agro.com/nl-nl/vem