soil health regeneration with microbes, earthworms building organic matter and improve soil structure, highlighting the foundation of regenerative farming practices

Koncepcja ta została opracowana w latach 70. XX wieku, jednak nie ma rzeczywistej zgody co do definicji tego rodzaju rolnictwa. Można je zaklasyfikować jako rolnictwo zrównoważone i obejmuje elementy innych rodzajów rolnictwa, takich jak agroekologia, rolnictwo chroniące glebę, rolnictwo ekologiczne i permakultura. Jest jednak uważane za odrębną dziedzinę i zyskuje międzynarodowe uznanie.

Definiowanie rolnictwa regeneratywnego poprzez jego cele

Rolnictwo regeneratywne jest definiowane nie przez praktyki i zasady, jak w przypadku innych rodzajów rolnictwa o podobnej koncepcji, ale przez swoje cele. Kluczowe znaczenie w jego definicji ma pojęcie regeneracji gleby.
 Ma trzy główne cele: 

  • zwiększenie bioróżnorodności,
  • wzmocnienie ekosystemów, zwłaszcza związanych z glebą, poprzez sekwestrację dwutlenku węgla,
  • utrzymanie wydajności gospodarstwa rolnego.
     

Kluczowe znaczenie ma integracja systemów uprawy roślin z hodowlą zwierząt. Aby osiągnąć te trzy cele, rolnicy mogą stopniowo zmieniać metody, w zależności od swoich potrzeb i pojawiających się innowacji technologicznych. Rolnictwo regeneratywne nie wyklucza żadnych praktyk rolniczych, ani w zakresie przygotowania gleby, takich jak orka, ani w zakresie stosowania środków ochrony roślin przeciwko szkodnikom, nawozów chemicznych, nawadniania czy stosowania GMO (organizmów modyfikowanych genetycznie). Niemniej jednak zachęca się do stosowania pewnych technik, w celu zastąpienia praktyk stosowanych w rolnictwie konwencjonalnym. Obejmują one siew bezpośredni, zwiększanie żyzności gleby, zawartości materii organicznej i retencję wody, ograniczanie erozji oraz sadzenie żywopłotów. 

mixture of cover crops in the spring
mixture of cover crops

Oznaczenie rolnictwa ekologicznego 

W Stanach Zjednoczonych stworzono certyfikat ekologiczny „Regenerative Organic Certified” (ROC). Organizacja „Regenerative Organic Alliance” (ROA) opracowała specyfikacje dotyczące certyfikacji. Została ona wdrożona w 2017 roku przez grupę rolników, liderów biznesu i ekspertów w dziedzinie zdrowia gleby. Certyfikację mogą uzyskać gospodarstwa rolne, a także firmy z branży tekstylnej, spożywczej i kosmetycznej.
 

Specyfikacje dla gospodarstw rolnych obejmują: 

  •  3 filary: zdrowie gleby, dobrostan zwierząt i sprawiedliwość społeczna.
  • 3 poziomy: brązowy, srebrny i złoty, które odpowiadają procentowemu udziałowi gruntów rolnych pod regeneracyjną uprawą ekologiczną (odpowiednio ponad 10%, 50% lub 100% gruntów).
    Obecnie nie ma certyfikacji dla nieekologicznego rolnictwa regeneratywnego.

Jak powstała ta metoda

Koncepcja rolnictwa regeneratywnego została opracowana w latach 70. XX wieku. Została ona spopularyzowana w latach 80. przez Roberta Dale'a, syna założyciela Instytutu Agronomicznego Rodale ds. Rolnictwa Ekologicznego w Stanach Zjednoczonych. Uważał, że rolnictwo regeneratywne musi spełniać trzy kryteria, które zawarł w swoim motto: zdrowa gleba, zdrowa żywność, zdrowi ludzie. Jego wizja rolnictwa regeneratywnego opierała się na siedmiu zasadach: różnorodności, ochronie, czystości, wydajności, spokoju, potencjale i postępie. W ostatnich latach koncepcja ta zyskała międzynarodową popularność w środowisku naukowym. 

Źródła:  

  • https://portal-cdn.scnat.ch/asset/8b6d3932-cab9-59c1-8564-c65cc9760fc3/2022_44_Regenerative_agriculture_in_Europe.pdf?b=bb1ec51a-c971-5e60-8251-e15de766cca9&v=9a8dc2cc-4baf-51fb-9435-04cc950e4a54_0&s=YhWuHnb-_O4DSFd2r33G75n03AeQXC76s7v3b5uvFpMnDR_LNrC7hkLHDqSRJiMvfciid8sUTbVZJr4AQxaCItLUmMQkYx98KyP4tsFGukpUMCzo2k2wNooK8g2MswKToPYjNOkoFTgozWgAQ0Q_bHr4Rz9gwHlpu_ppM9PlpA0
  • https://regenorganic.org/our-story/
  • https://lordingtonparkagronomy.co.uk/robert-rodale-regenerative-agriculture-uk-soils/